Sınav Bilgileri

Sınav Bilgileri

Düzce Mesleki Eğitim Merkezi Sınavlar Hakkında Bilgiler

21.02.2023 442

KALFALIK USTALIK SINAVLARI

Kalfalık ve Ustalık sınavları ŞUBAT, NİSAN, HAZİRAN, AĞUSTOS, EKİM ve ARALIK aylarında yapılmaktadır.
 
Okula gelerek eğitimini tamamlayan çırak öğrenciler ilk sınav dönemlerinde herhangi bir başvuru yapmadan doğrudan Sınav Giriş Belgesi" alırlar. Sonraki sınav dönemlerinde buradaki açıklamalar doğrultusunda hareket etmeleri gerekmektedir.
12 defa sınavlara katılma hakkınız bulunmaktadır. Herhangi bir sınav döneminde başarısız olan yada herhangi bir dersin sınavını kaçıran kişi doğrudan bir sonraki sınav döneminde başarısız olduğu derslerden yada giremediği ders/derslerden sınava alınır.
Başvuru yaptığınız halde sınavlara katılmazsanız sınav haklarınızı boşa harcamış olursunuz. Bu nedenle sınavlara katılamayacak olmanız durumunda en yakın sınav döneminden en az 15 gün önce merkezimize durumunuzu yazılı olarak bildirmeniz önemlidir.
12 sınav hakkınızı boşa harcayıp sınavlara katılmamanız veya 12 sınav hakkınızda da başarısız olmanız durumunda başvuru ve sınav haklarınız tümüyle yanmaktadır. Bu nedenle sınavlara katılmanız ve hazırlıklı girmeniz önemlidir.
Sınav Giriş Belgesi:
Sınavlara girebilmeniz için okulumuzdan "Sınav Giriş Belgesi" almanız gerekmektedir. Sınav giriş belgeleri sınavlardan bir önceki hafta içinde verilmektedir. Sınava giriş belgenizi hangi tarihte alacağınız okulumuzun internet sitesinden duyurulacaktır. Sınava Giriş Belgesi olmayan aday sınavlara kesinlikle alınmayacaktır.
Sınav Günü:
Sınav Giriş Belgesi´nde hangi derslerden, hangi tarih ve saatte, hangi merkezde sınava gireceğiniz yazmaktadır. Sınav giriş Belgesi ve Nüfus Cüzdanı (Fotoğraflı ve TC Kimlik Numaralı) olmayan adaylar sınavlara alınmayacaktır. Lütfen sınava gelirken yanınızda 2 adet kurşun kalem, 1 adet silgi ve kalemtraş bulundurunuz. Ayrıca sınava gireceğiniz dersin özelliğine göre gerekli araç gereci yanınızda getirmeyi unutmayınız. Örneğin; Teknik Resim ve Meslek Resim Derslerinin sınavları cetvel, gönye, pergel vb. malzeme olmadan yapılamayacağından bu gibi meslek dersleri için araç-gereçleri yanınızda bulundurmanız çok önemlidir.
Uygulama sınavları için gerekli araç-gereç bilgisi teorik sınavlara girilen günlerde meslek öğretmenlerimiz tarafından duyurulacaktır.

Sınav Sonuçlarının Açıklanması:
Sonuçlar sınav dönemi sona erdikten sonra web sitesinde açıklanmaktadır. Sınavlar devam ederken sonuç talep etmeyiniz. Sınav sonuçları yanlış anlama olmaması için telefonda verilmez. Lütfen bu konuda ısrar etmeyiniz.

Denklik Başvuruları:
Daha önceki SGK'lı çalışmışlıklarını belgelendirerek sınavlara girmeyi hak edip dosyasını bize teslim eden adaylardan denklik belgelerinde "...Kalfalık sınavlarına girmesi, başarılı olduğu takdirde Ustalık sınavlarına girmesi uygundur" yazılı olanlar, kalfalık sınavlarından başarılı oldukları takdirde bir sonraki dönem doğrudan Ustalık sınavlarına alınırlar.
Bu açıklama yerine bir süre belirtiliyorsa, aday o süreyi tamamladıktan sonra bu durumu belgelendirdiği takdirde Ustalık sınavına alınır.

Sınavlarla İlgili Yararlı Bilgiler:
Lise ve daha üst öğrenim mezunları Türkçe, Matematik ve Meslek Matematiği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İşletme Bilgisi ve Toplam Kalite Yönetimi ile Mesleki Bilgisayar derslerinden muaftırlar.
İlkokul ve ilköğretim okulu mezunları ise Pratik Uygulama sınavından 3 ve daha yukarı bir not aldıkları ve not ortalamaları en az 2 olduğu takdirde Matematik ve Meslek Matematiği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İşletme Bilgisi ve Toplam Kalite Yönetimi ile Mesleki Bilgisayar derslerinden sınava girip başarısız olsalar dahi ortalamadan geçme şansına sahiptirler. Ortalamadan geçebilmek için bu derslerin sınavlarına girmek zorunluluğu vardır. Bu derslerden herhangi birinin sınavına katılmayan kişi, sınavına katılmadığı ders için ortalamadan geçme hakkından yararlanamaz.