İş Yeri Açma Belgesi

İş Yeri Açma Belgesi

İş Yeri Açma Belgesi Nasıl Alınır?

21.02.2023 466

İşyeri Açma Belgesi Nasıl Alınır?

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre;

1. Teknik lise mezunları ve genel liselerden birinden mezun olup ön lisans seviyesinde mesleki ve teknik öğrenim görenler ile meslek lisesi mezunu olup alanı dışında bir meslek dalında ön lisans eğitimi görenlere mesleğinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra "İşyeri Açma belgesi" verilir.

2. Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir.

"Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.

İşyeri Açma Belgesi Almak İçin Başvuruda İstenen Belgeler

1- Okul diplomasının aslı ve 1 adet fotokopisi

2- Nüfus Cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi

3- 4 adet vesikalık fotoğraf

4- Sağlık ve fiziki durumunun mesleğinin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olduğunu
gösterir doktor raporu

5- Dilekçe (Okulda Matbu Dilekçe Mevcuttur.)

Şartları taşıyanlar yukarıda yazılı evraklarla birlikte Mesleki Eğitim Merkezimize başvuruda bulunarak sınava girmeden doğrudan "İşyeri Açma Belgesi" alabilirler.

Not: "İşyeri Açma Belgesi", "Ustalık Belgesi" ile aynı işleve sahiptir.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki meslek dallarında işyeri açacakların Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenmiş "Ustalık Belgesi" sahibi olması ya da bu belgeye sahip olanları işyerinde çalıştırması gerekmektedir.

Yine 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki meslek dallarında işyeri açacakların Milli bir işyerinde "Usta" unvanı ile çalışan bir kişi, o işyerinde yapılan mal ve hizmet üretiminin yanı sıra, işyerinde çalışan aday çırak ve çırak öğrencilerin eğitiminden de sorumludur. Bu nedenle, işyerlerinde hizmet sözleşmesi ile istihdam edilen "Ustalık Belgesi" sahibi olanların"Usta" unvanı ile birden fazla işyerinde çalışmaları mümkün bulunmamaktadır.

Ayrıca, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun çıraklık eğitimi uygulama kapsamındaki il ve meslek dallarında işyeri açan "Ustalık Belgesi" olanların, bu il ve meslek dallarında işyerlerinin şubelerini açmak istemeleri halinde, işyerlerinin şubelerinde "Ustalık Belgesi" olan en az bir "Usta" istihdam etmeleri gerekmektedir. İstihdam edilen bu ustaların da, başka bir işyerinde çalışmaları mümkün bulunmamaktadır.